Entre les iniciatives de recuperació de la memòria que plantegem en l’Artxiviu de l’Horta, s’inclouen tallers de «digitalització casolana» com els que durant els últims mesos s’han celebrat a Torrent, Godella i Castellar-L’Oliveral.

Amb eines que estan a l’abast de qualsevol, mitjançant programes informàtics i aplicacions mòbils que són moltes vegades gratuïts, és fàcil fer memòria i conservar-la. Mitjançant la digitalització, amb la recuperació i l’arxiu de les fotos, les pel·lícules en Súper-8 o les cintes de vídeo que guardem en àlbums i col·leccions familiars, podem anar rescatant i reunint una part important del llegat cultural de l’Horta.

Aquests tallers de digitalització no només tracten de salvaguardar aquest llegat amenaçat per l’oblit i la desaparició. A més a més, d’una banda provoquen que aflore la memòria personal a partir dels materials que cadascú aporta al taller, i de l’altra estimulen la creació de nous productes audiovisuals des de l’expressió compartida d’aquests records; nous treballs que, una vegada editats, presentarem en una jornada de projecció pública i podem vore en aquesta mateixa web.

Els primers tallers de digitalització casolana, s’han celebrat entre febrer, març i abril de 2017 amb la col·laboració dels ajuntaments de Torrent i Godella, el Museu Comarcal de l’Horta Sud i l’Associació de Veïnes i Veïns de Castellar-L’Oliveral.

 

Taller de digitalització casolana a Castellar-L’Oliveral, part 1:

 

Participants: Empar Puchades, Alberto Pascual, Eloy Vilanova i María José Gimeno.

 

Taller de digitalització casolana a Castellar-L’Oliveral, part 2:

 

Participants: Ester Alabau Furió, Empar Puchades, Eloy Vilanova, José Ramón Aparicio Navarro i Consuelo Alacreu Bayona.

 

Taller de digitalització casolana a Torrent

 

Taller de digitalització casolana a Torrent realitzat al Museu Comarcal de l’Horta Sud.
Impartit per: José Juan Martínez, Daniel Tomàs Marquina, Cris Centeno.
Participants: Álvaro Pina, Pepe Simó, Félix Jiménez, Héctor Moreno.
Agraïments: Clara Pérez Herrero (Museu Comarcal Horta Sud de Torrent).
Amb l’ajuda del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.