Notícies i convocatòries

L’Escola Meme de Benimaclet acull la tercera edició del Rec a Manta

Dimecres que ve, 28 de novembre, l’Escola Meme de Benimaclet acull a partir de les 19 hores les projeccions d’una nova edició del Rec a Manta, la convocatòria anual d’arxius de vídeo domèstics de l’Horta de València que, per tercer any consecutiu, organitza el col·lectiu
Artxiviu de l’Horta.

Es presentaran arxius de vídeos casolans que, com a xicotets retalls de vida, i des d’una visió interna i pròpia dels seus habitants, contribueixen a aquest projecte col·lectiu que tracta de salvaguardar la memòria oral de l’Horta. En general, són vídeos curts en els quals una persona entrevista a una altra major, amb la qual té alguna vinculació familiar o afectiva.

A més, l’esdeveniment servirà per a presentar el treball de Ramón: en el seu compte personal en Instagram, ‘vintage_raffa’, recupera i comparteix la figura del seu iaio Rafael Fuertes Cruces, artista polifacètic de la primera meitat del segle XX, nascut a Alfafar. Un exemple modèlic de treball de recuperació de la memoria personal aplicat a les xarxes socials des de l’amateurisme.

III Rec a Manta: Vídeo i memòria de l’Horta

Alça el portell, agafa la càmera i fes memòria. Les teues gravacions i pel·lícules fan créixer l’Artxiviu, un registre viu d’imatges, situacions, testimonis i records de l’Horta de València.

Queda amb alguna persona major que conegues bé i demana-li que t’explique algun record o detall de la seua vida a l’horta. Qualsevol pretext és bo per a fer memòria: un fet històric, una anècdota, un objecte…

Tens de temps fins al 30 de setembre de 2018.

 

 

 

BASES DE LA CONVOCATÒRIA

Context

Aquesta activitat planteja la creació d’un arxiu domèstic de vídeos per a la recuperació de la memòria oral de l’Horta de València amb una visió interna i pròpia dels seus habitants. Es proposa un primer treball de recuperació d’aquesta memòria mitjançant vídeos curts on s’entreviste a persones majors amb les quals l’autor tinga una vinculació familiar o emocional, de manera que n’hi haja una interacció més íntima entre l’entrevistador i l’entrevistat.

 

Temàtica i durada dels vídeos

  • Serà una conversa entre entrevistat i entrevistador; ambdós, per exemple, asseguts “a la fresca” en un lloc d’interés per a la persona filmada.
  • La conversa ha de girar al voltant d’algú d’aquests temes:
    • Un moment històric o representatiu
    • Una anècdota (o vàries) de la seua vida a l’Horta
    • Un objecte relacionat amb la seua relació amb l’Horta
  • El vídeo no podrà durar més de 5 minuts.
  • El so i la imatge hauran de tindre una qualitat suficient, podent els organitzadors demanar una nova versió en cas que ho consideren necessari.

 

Publicació i difusió de les obres

Tots els vídeos seleccionats podran ser difosos per l’organització pels mitjans que considere oportuns i seran enllaçats en la categoria d’arxius domèstics d’aquesta web.

 

Propietat de les obres

L’autoria dels vídeos serà sempre dels autors, però tots els treballs estaran sota la llicència Creative Commons que s’utilitza en el projecte Artxiviu (vore peu de pàgina).

 

Condicions tècniques

  • Els vídeos es presentaran en la llengua materna de les persones entrevistades.
  • La durada màxima serà de 5 minuts.
  • En el cas dels vídeos fets amb dispositius mòbils, només s’acceptaran els vídeos realitzats amb la càmera en posició horitzontal.

És aconsellable que els vídeos s’envien en format h264 (mp4) mitjançant alguna plataforma d’intercanvi de fitxers (wetransfer.com o www.intercambio.upv.es per a l’alumnat de la UPV) a l’adreça horta@artxiviu.org, explicitant en el missatge la següent informació:

  • Nom i edat de la persona entrevistada
  • Nom de la persona que fa l’entrevista
  • Correu electrònic
  • Lloc
  • Data

 

Programació i calendari

La convocatòria estarà oberta fins al 30 de setembre de 2018. A partir d’eixa data, els membres del projecte Artxiviu analitzaran el material i comunicaran els participants els vídeos que hagen sigut acceptats. Abans que acabe l’any, es farà una jornada de presentació pública dels vídeos.

 

Participants

Aquesta convocatòria estarà oberta a persones ubicades a la comarca de l’Horta de València interessades en entrevistar amics, familiars o veïns majors, els quals puguen contar vivències que puguen enriquir la base de dades de sabers tradicionals que estem elaborant.

La participació en la convocatòria suposa l’acceptació de les seues bases.

L’Escola Meme de Benimaclet acull la segona edició del ‘Rec a manta’

Dimecres que ve, 29 de novembre, l’Escola Meme de Benimaclet acull a partir de les 19 hores les projeccions d’una nova edició del ‘Rec a manta’, la convocatòria anual d’arxius de vídeo domèstics de l’Horta de València que, per segon any consecutiu, organitza el col·lectiu Artxiviu de l’Horta.

Es presentaran arxius de vídeos casolans que, com a xicotets retalls de vida, i des d’una visió interna i pròpia dels seus habitants, contribueixen a aquest projecte col·lectiu que tracta de salvaguardar la memòria oral de l’Horta de València. En general, són vídeos curts en els quals una persona entrevista a una altra major, amb la qual té alguna vinculació familiar o afectiva.

A més, l’esdeveniment servirà per a presentar el treball de Memorias Celuloides, un col·lectiu de Múrcia, de plantejaments afins als d’Artxiviu de l’Horta, que treballa en la recuperació de la memòria continguda en el cinema domèstic.

Tecnologia casolana per a fer memòria

Els records i experiències —els «ecosabers»— dels darrers protagonistes de la història de l’Horta de València estan desapareixent perquè en aquest medi agrari a penes hi ha ja relleu generacional. Aquest formidable patrimoni de coneixement, indispensable per a entendre els paisatges culturals lligats al regadiu tradicional, és l’objecte d’Artxiviu de l’Horta, el nostre projecte col·laboratiu amb el qual volem indagar en aquesta memòria i aquesta realitat, i que pretén ser arxiu i vehicle de coneixement, conservació i creació.

Entre les iniciatives de recuperació de la memòria que plantegem en Artxiviu de l’Horta i que estan subvencionades pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, s’inclouen els tallers de «digitalització casolana» que durant els últims mesos s’han celebrat a Torrent, Godella i Castellar-L’Oliveral. El cineasta Miguel Ángel Baixauli, membre del col·lectiu, explica que «amb eines que estan a l’abast de tots, mitjançant programes informàtics i aplicacions mòbils que són moltes vegades gratuïts, és fàcil fer memòria i conservar-la. Amb la digitalització, mitjançant la recuperació i l’arxiu de les fotos, les pel·lícules en Súper-8 o les cintes de vídeo que guardem en àlbums i col·leccions familiars, podrem anar rescatant i reunint una part important del llegat cultural de l’Horta».

Però, els tallers de digitalització no només tracten de salvaguardar aquest llegat amenaçat per l’oblit i la desaparició. A més a més, d’una banda provoquen que aflore la memòria personal a partir dels materials que cadascú aporta al taller, i de l’altra estimulen la creació de nous productes audiovisuals des de l’expressió compartida d’aquests records.

Un dels conductors d’aquests tallers de digitalització casolana, José Juan Martínez, professor del Laboratori de Creacions Intermèdia de la UPV, assegura que hi ha tota una gamma d’eines que van des del més rudimentari a allò quasi professional: «En els tallers, hem tractat de reunir una mostra de totes les opcions, des de programes bàsics d’escanejament a sistemes professionals. Hi ha tècniques de tot tipus que, en qualsevol cas, són vàlides puix que serveixen per a digitalitzar, conservar i classificar materials que amb el pas del temps es perden, es deterioren i fins i tot es destrueixen».

Celebrats entre febrer, març i abril d’enguany, en els tallers han col·laborat els ajuntaments de Torrent i Godella, el Museu Comarcal de l’Horta Sud i l’Associació de Veïnes i Veïns de Castellar-L’Oliveral.

Memòria de l’Horta feta a mà

Fotografies, cintes de vídeo, Súper-8… Moltes de les imatges que guardem a casa són tan importants com els sabers, les experiències i la pròpia memòria que conservem al cap. La digitalització és un recurs senzill que ens ajuda a rescatar de l’oblit els nostres records de la vida a l’Horta.

En aquests tallers aprendrem a digitalitzar els nostres records de manera casolana i aprofitarem per a plantejar conjuntament noves creacions amb les paraules, les imatges i els sons que anem recuperant.

Els tallers s’estan celebrant durant els mesos de febrer i març de 2017 en Torrent (9 i 16 de febrer), Godella (2 i 9 de març) i Castellar-L’Oliveral (23 i 30 de març). Les inscripcions s’han de fer emplenant el formulari que enllacem ací.