Documentals
Aquesta secció es nodreix de treballs audiovisuals de curt, mig i llarg metratge, els quals, mitjançant històries personals o col·lectives, indaguen en la memòria i la realitat de l’Horta, de les seues gents i els seus paisatges, i pretenen contribuir d’alguna manera al coneixement i la conservació de l’ancestral cultura de l’aigua i de l’enorme patrimoni lligat a ella. En molts dels casos, es tracta de documentals ‘de creació’ on és palesa la mirada de l’autor.
Què és ‘Esperant l’aigua’?
És una ‘pel·lícula viva’, un procés sociocinematogràfic i comunitari obert des de 2012, en el qual anem generant diverses peces fílmiques que van component un quadre polifònic de l’Horta de València a manera de ‘sèrie’ documental.
En la realització de cadascuna d’aquestes peces documentals, com ara Esperant l’aigua (2012) i Aigua nova (2015), s’empren diverses estratègies participatives i d’implicació amb els seus protagonistes. Es van construint així treballs documentals que són relativament independents, però que es vinculen al procés col·lectiu i comunitari de la sèrie ‘Esperant l’aigua’. Aquesta sèrie documental sempre en procés està directament relacionada, així, amb processos socials de participació i accions implicatives en la comunitat.
Dirigida per Miguel Ángel Baixauli, la sèrie documental ‘Esperant l’aigua’ forma part d’allò que hem anomenat Cinema Processual (vore la publicació en Políticas de la luz). Aquest procés sociocinematogràfic i comunitari dóna continuitat, a més a més, al procés documental que ja es va encetar amb la realització del llargmetratge Temps d’aigua (Tiempos de agua, 2009).
De l’abandó i el reencontre (2019)
A la desapareguda marjal del Puig i l’horta de Massamagrell, Albuixec i Massalfassar, diversos agricultors reflexionen sobre el passat i el present d’un paisatge de regadiu tradicional amenaçat per l’abandó de la terra.
read moreHomes de la marjal (2017)
Un documental protagonitzat per Ramon Aleixandre, a qui també ret homenatge, i els seus germans, veïns del Palmar coneguts pel malnom dels Caragolins; pescadors i agricultors de l’Albufera de València.
read moreAigua nova (2015)
A la marjal arrossera de l’Albufera, a l’època de la sembra, assistim a la relació d’un agricultor jove, Francesc Moncholí, amb un món envellit i alhora radicalment transformat als darrers cinquanta anys; un món amenaçat pel progrés i el pas del temps on encara uns pocs troben conscient i voluntàriament un projecte de vida.
read morePer als pardals (2014)
L’interès principal dels espantalls resideix en la paradoxa d’interpretar, d’una manera naif, la figura humana dirigint-se a un grup d’espectadors tan sorprenent com són les aus, constituint un dels fenòmens més transversals de l’Art Brut.
read morePoemes a l’Horta (2014)
Aquesta pel·lícula és fruit d’una experiència participativa realitzada amb un grup d’habitants de l’horta de Godella. Arran d’una lectura de poemes de Vicent Andrés Estellés, veiem sorgir entre les persones participants testimoniatges de la memòria de les seues pròpies vides i de la del seu entorn, discursos sobre el passat, el present i el futur de les seues formes de vida.
read moreEsperant l’aigua (2012)
Diversos agricultors esperen l’arribada de l’aigua als seus camps. Mentre ho fa, assistim a un fragment de la seua realitat quotidiana, d’un món amenaçat que s’antoixa ple de riquesa sensible i de coneixement.
read moreTemps d’aigua (2009)
Una aproximació a la gent que encara habita prop de l’Albufera, als seus ritmes i ritus ancestrals, centrada especialment en la vida dels últims ‘indígenes’ del lloc, uns adolescents que viuen al barri del Tremolar, i en l’aparició de nous pobladors immigrants.
read more